tiistai 4. syyskuuta 2012

Maaseutulaitteisto

Telewell'in nettitikku ja tukiasema ovat koko kesän olleet testikäytössä. Marketin poistokoneen kanssa yhdessä ne ovat huolehtineet yhteyksistä maaseutuasunnollemme. Laitteiden toiminta on ollut olosuhteisiin nähden tyydyttävää eikä lisäsäätöjä ole tarvittu. Jossain vaiheessa laitteet siirtyivät huoneen nurkasta kylmään varastoon. Hiljattain siirsin koko sortimentin sisälle siivouskomeroon, suojaan tulevilta talven pakkasilta. Siellä ne suorittavat nyt pyydettyjä palveluita, ovat näkymättömissä eivätkä häiritse arkea - ”hiljaista kuin Orimattilan villatehtaassa”, kuten entinen huutokaupanpitäjä pruukasi sanoa.

Kun sähkön säästäminen näyttää olevan yksi elämän tarkoituksista, on systeemini rakennettu niin, että tarvittaessa virrat katkeavat yhdellä napin painalluksella. Kyseinen nappi on Tuta S30 kytkin, jota komennan kännykällä esimerkiksi Tampereelta. Olisi kätevää hoitaa kameran ethernet-yhteys datasähköpalikoilla, mutta em. säästösyistä olen opiskellut kaapelointiasioita. Ennen pitkin huoneen nurkkia kulkeneet kaapelit on nyt korvattu kiinteästi (ja siististi) asennetuilla. Tarvittavat työkalut ja tarvikkeet löytyivät Tampereen Elektorista ja nyt katson olevani paitsi Fuerteventuran vuohien konelypsyn myös tämän alan erikoisasiantuntija. Kun perheemme näyttötutkintomestari (rouva) on hyväksynyt toimet, ei asiasta liene epäilyksiä.

Niinpä. Mikään ei ole koskaan valmista. Erityisen keskeneräisiä ovat harrastelijan viritykset. Kamerahan tarvitsee sähköä. Ensimmäisessä protoversiossa sähkökaapeli kulkee nurkkia pitkin siivouskomerosta kameralle. Kun olohuonenäkymä ei ollut oikein ”esteettisesti kaunis”, mietin miksei kameran tarvitseman sähkön voisi tunkea myös kulkemaan ethernetiä pitkin, jolloin ei tarvittaisi muuta kuin juuri se ethernetkaapeli. Ongelmana on se, että kameran pitäisi ymmärtää, että nyt sähkö tuleekin ethernetin välityksellä. Käyttämäni ip-kamera Opticam ei tätä ymmärrä. Pojaltani sain kokeiluun Planet-nimisen valmistajan poe-kameran (power over ethernet). Tietoa poe-järjestelmästä löytyi Internetistä. Tein Googlen haun ”poe”. Kolme ensimmäistä osumaa olivat Edgar Allan Poe – amerikkalainen runoilija ja kirjailija, Anne "Annie" Decatur Danielewski – amerikkalainen laulaja ja lauluntekijä sekä Power over Ethernet. Tutkittuani tarkasti kaksi ensimmäistä pääsin itse asiaan. Vielä piti selvittää, mistä saada sähkö ethernetkaapeliin. Tarvitaan injektori liittämään sähkö mukaan kaapeliin. Verkkokauppa.com'ista löytyi noin viidelläkympillä hiukan tikkuaskia isompi palikka, joka käyttää omaa pikku muuntajaansa sähkön saantiin ja jonka toiseen päähän liitetään ethernetkaapeli tukiasemasta ja toiseen päähän kameraan menevä ethernetkaapeli. Tämä kamera on kotonamme ollut ”mopovahtina”. Ethernet-yhteys tietokoneelta välitettiin kylmässä varastossamme olleelle kytkimelle datasähköpalikoilla ja kytkimestä kameralle injektorin kautta. Toimi. Ulkona jännikset, oravat ja harakat ihmettelivät, miten kamera oikein saa sähkönsä.

Haaveenani on laajentaa kokeilua vielä siten, että otan kaapelin toiseen päähän mukaan splitterin, joka välittää sähkön tavalliselle ip-kameralle. Verkkokaupasta sellainenkin löytyisi hintaan 35,90 euroa. Saa nähdä.

Syyskuussa 2012
Hannu Haapasaari

Liitän tähän muutaman kuvan konesalistamme täällä maaseudulla ja muusta laitteistoon liittyvästä.

Siivouskomero konesalina

Musta laatikko on marketin poistomyynnistä halvalla ostettu Packard Bell, käyttöjärjestelmänään Ubuntu 12. Laitteisto on automatisoitu käynnistymään, kun virrat kytketään.











Laitteiston hallinta

Etähallinnan lisäksi tarvitaan joskus myös hallintaa paikallisesti. Silityslauta on silloin tärkeässä roolissa tietokonepöytänä. Vihreä valo nettitikussa viestii mobiilipalvelun laadusta.











Kytkin Tuta S30

Hän määrää koko laitteiston sähkönsaannin, kun isäntä pyytää palvelua 120 kilometrin päästä tai vaikkapa vähän kauempaakin – tai lähempää.











Opticam katselee pihalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti